De inzet van social media maakt soms het verschil tussen een geslaagde en een mislukte crowdfunding voor je boek. Maar welke aanpak werkt echt? In deze blog delen we de vijf bewezen social media tips die jouw boekproject de zichtbaarheid geven die het verdient.
Waarom social media cruciaal zijn voor het succesvol crowdfunden van je boek
Je bent een prachtig boek aan het schrijven, maar dan begint het echte werk pas: het bereiken van potentiële donateurs voor je crowdfunding. Uit onze ervaring blijkt dat de meest succesvolle boekprojecten een doordachte social media strategie hebben.
De realiteit is dat een groot deel van de donaties komt van mensen die je al kent of in je netwerk zitten. Social media zijn de perfecte kanalen om deze bestaande connecties te activeren én om nieuwe geïnteresseerden te bereiken. Zonder goede zichtbaarheid maakt zelfs het mooiste boek weinig kans. Laten we kijken naar de vijf meest effectieve tips die jouw crowdfunding campagne boosten.
1. Creëer persoonlijke verhalen
Een persoonlijk verhaal creëert een emotionele band met potentiële donateurs. Mensen steunen mensen, niet alleen projecten. Deel je schrijfreis in meerdere posts en laat zien waarom dit boek belangrijk is voor jou én je lezers.
Zorg dat je verhaal authentiek is en echt aansluit bij je doelgroep. Deel bijvoorbeeld je inspiratiebronnen, obstakels die je onderweg hebt overwonnen of wat je hoopt te bereiken met je boek. Voeg visuele elementen toe zoals foto’s van je werkplek of aantekeningen om je verhaal tot leven te brengen. We zien keer op keer dat juist die persoonlijke posts het beste worden ontvangen.
2. Maak strategisch gebruik van Facebook groepen
Word lid van relevante Facebook groepen die aansluiten bij het thema van je boek. Deze groepen bieden directe toegang tot geïnteresseerde community’s zonder dat je betaalt voor advertenties. Gratis zichtbaarheid!
Het is verstandig om eerst waarde op te bouwen door actief deel te nemen en anderen te helpen voordat je je crowdfunding introduceert. Deel je expertise over het onderwerp van je boek via nuttige posts en als je je project uiteindelijk deelt, focus dan op de waarde voor de groepsleden. What’s in it for them?
3. Gebruik Instagram voor visuele storytelling
Instagram biedt meerdere content-formats die je kunt combineren tot een “funnel” die volgers van awareness(bewustzijn) naar actie leidt. Begin met aantrekkelijke visuals en korte video’s in Reels om nieuwe mensen te bereiken.
Gebruik Stories voor bijvoorbeeld dagelijkse updates en behind-the-scenes content. Deel diepgaandere posts over je boekthema’s en organiseer af en toe live-sessies voor Q&A’s over je boek. Voeg altijd een duidelijke call-to-action toe die naar je crowdfundingpagina leidt.
4. Zet LinkedIn in voor professionele netwerken
LinkedIn is erg effectief voor non-fictie en zakelijke boeken. Professionele inzichten die een voorproefje geven van je boekinhoud werken goed en artikelen over je expertise tonen en positioneren je boek als oplossing.
Probeer ook eens influencers te benaderen in je vakgebied voor ondersteuning en tag samenwerkingspartners en mensen die je in je boek noemt. Zij kunnen jouw posts dan weer re-posten, waardoor het een groter publiek bereikt. Gebruik polls en vragen om engagement te creëren en te laten zien dat je luistert naar je doelgroep.
5. Bouw een exclusieve community voor donateurs
Bij Boekfunding kun je updates toevoegen aan jouw pagina. Dit is de perfecte manier om jouw donateurs op de hoogte te houden van het proces. Je kunt er ook voor kiezen om een besloten Facebook- of WhatsApp groep voor je donateurs aan te maken. Deel hier exclusieve updates, hoofdstukfragmenten en behind-the-scenes content die niet publiekelijk beschikbaar zijn.
Bedank supporters persoonlijk en vier mijlpalen samen. Deze exclusieve benadering versterkt de betrokkenheid en moedigt supporters aan om als ambassadeurs voor je project te fungeren.