Waarom uitgeverijen niet staan te popelen om je boek uit te geven

25 maart 2023

Heb je jouw manuscript naar verschillende uitgeverijen gestuurd en krijg je keer een ‘nee’ te horen? Dat is niet alleen heel frustrerend, maar ook nog eens vervelend als je wilt doorbreken met jouw boek. De afgelopen jaren vinden auteurs het steeds lastiger om een uitgever te vinden die hun boek uit wil geven. Het blijkt dat uitgevers niet meer staan te popelen om manuscripten aan te nemen. Wat is daar de reden van en, als je het niet lukt op de traditionele manier, welke mogelijkheden heb je dan?

Er zijn verschillende redenen waarom uitgevers niet meer zo snel overstag gaan met elk manuscript dat ze binnen krijgen:

  1. Het aantal aangeboden manuscripten is de afgelopen jaren zo’n 25 tot 30 procent gestegen. Ieder jaar kreeg een doorsnee Nederlandse uitgeverij zo’n 800 manuscripten toegestuurd. Daarvan belandde 99,75 procent bij het oud papier. Dat zijn alles bij elkaar een kleine 30.000 afgekeurde manuscripten. Gemiddeld halen per uitgever niet meer dan twee ingezonden manuscripten de boekwinkel. Door de coronacrisis kwamen er meer mensen thuis te zitten en zijn zij massaal aan het schrijven geslagen. Er zijn zelfs uitgeverijen die een manuscriptenstop hebben ingesteld omdat ze de veelheid van nieuwe manuscripten niet meer aankonden door de stijging naar wel zo’n 1000 manuscripten per jaar.
  2. Er is niet veel nieuws meer onder de horizon. Er wordt zoveel geschreven en veel manuscripten gaat over dezelfde onderwerpen. Een uitgever let op uniciteit en schat in of een boek wel of niet aanslaat bij het lezerspubliek.
  3. Niet iedereen kan schrijven. Door de veelheid aan manuscripten wordt er een snelle eerste selectie gemaakt. Zit je aanbiedingsbrief vol taalfouten (het gebeurt écht) dan wordt je manuscript al snel terzijde geschoven. Schrijven is nog steeds een vak en is niet voor iedereen weggelegd. En als er veel aanbod is, kan een uitgever natuurlijk ook kieskeurig zijn.
  4. Het thema van het boek sluit niet goed aan bij de visie van de uitgeverij. Het komt voor dat een ingezonden manuscript afgewezen wordt omdat het niet aansluit bij de visie van de uitgeverij. Geeft een uitgever voornamelijk boeken uit voor de zakelijke markt en kom jij aanzetten met een roman, dan beland je al snel op de stapel met afwijzingen. Oriënteer je dus goed voordat je jouw manuscript opstuurt naar een uitgever en maak een selectie van vijf uitgevers die aansluiten bij jouw onderwerp en stijl van schrijven.

Dan maar zelf uitgeven?

Als je achter het net gevist hebt bij een uitgever maar toch je boek wilt uitgeven kan dat ook door ‘selfpublishing’. Je geeft dan zelf je boek uit en bewandelt het complete proces van A tot Z. Alle kosten zijn dan natuurlijk ook voor eigen rekening en de promotie van je boek ligt in jouw handen. Daar moet je zin in hebben. Veel auteurs zoeken hun heil dan ook bij een zogenaamde faciliterende uitgeverij. Dat is een uitgeverij waarbij je verschillende diensten in kunt kopen. Zij beschikken over een goed netwerk van redacteuren, vormgevers en vertalers zodat je de totstandkoming van jouw boek zelf samen kunt stellen met wat je nodig hebt. Lees hiervoor ook ons eerdere blog. Het loont de moeite om je vooraf goed te informeren wat het beste bij jou en jouw situatie past.

Huur een schrijfcoach in

Heb je besloten om zelf je boek uit te geven maar kan jouw schrijfstijl wel wat aanpassing gebruiken? Er zijn schrijfcoaches die jou helpen met de opbouw van je boek en die jouw plan samen met jou tegen het licht kunnen houden. Het loont echt de moeite om dan beter te worden in schrijven en een schrijfcoach in te huren.

Ook bij Boekfunding bieden we schrijfcoaching aan. Ben je hier benieuwd naar? Klik dan hier: schrijfcoaching

Andere berichten

Meld je aan voor de Boekfunding update

Wij sturen 2 keer per maand een update met nieuwtjes en vermaak.
Elke drie maanden verloten wij een boekenpakket met 5 boeken onder de nieuwe leden.

Voornaam

E-mailadres


Ik ontvang 2 keer per maand de updates van boekfunding, waarvan ik me op ieder moment kan afmelden
Ik heb het privacy reglement hier gelezen