Het lijkt zo mooi. Je wilt niet afhankelijk zijn van een uitgever om je boek uit te geven of je hebt na een lange zoektocht geen geschikte uitgever gevonden. De meest logische stap lijkt dan om via self-publishing je boek te publiceren. Dit betekent dat jij zelf je boek uitgeeft met een oplage van enkele stuks of oplages van bestsellerformaat. Maar is alles zelf doen wel zo verstandig? We geven je 3 tips.
Onlangs vertelde een beginnende auteur dat het self publishing platform haar had geadviseerd om 1000 exemplaren af te nemen. Na twee jaar waren er in totaal 29 boeken verkocht. Voor het redactiewerk had zij drie keer zoveel betaald als dat nodig zou zijn. Toen we het eindresultaat zagen schrokken we ervan want het redactiewerk was van een bedroevende kwaliteit. Ook zat het vol met grammaticale fouten. Het eindbedrag van wat het uitgeven haar gekost had was ongekend hoog. De auteur wilde haar droom werkelijkheid laten worden om zelf de touwtjes in handen te houden maar was van een koude kermis thuisgekomen.
Hoe voorkom je (te)hoge kosten als je zelf je boek uitgeeft via self-publishing?
Allereerst, er zijn voldoende goede self-publishing platforms die een realistische prijs berekenen en er zijn bekwame redacteuren die een goede kwaliteit leveren. Daarom is het belangrijk dat je je van tevoren goed oriënteert op wat er allemaal komt kijken bij het uitgeven van je boek.
Tip 1: bestudeer het uitgeefproces en weet welke stappen er nodig zijn
Je ontdekt dan al snel dat je in ieder geval kosten maakt met een:
- schrijfcoach (iemand die je helpt tijdens het proces of de opstart van het schrijfproces)
- redacteur (degene die inhoudelijk en taalkundig corrigeert en je van advies kan voorzien)
- corrector (iemand die kijkt of het allemaal grammaticaal klopt)
- vormgevers (het maken van illustraties en een omslag voor je boek is een aparte discipline. Het opmaken van het binnenwerk is een andere discipline. Beide disciplines moeten volgens bepaalde standaarden en hoge resolutie, ga niet zelf iets in elkaar knutselen als je dat niet eerder hebt gedaan),
- drukker
Tip 2: vergelijk het aanbod van self-publishing platforms
Ze lopen uiteen qua prijs, maar ook qua aanbod. Bedenk van tevoren welke zaken je wilt uitbesteden via zo’n platform (bijvoorbeeld redactiewerk, vormgeving en/of marketing). Of welke onderdelen je zelf kunt doen.
Tip 3: raak niet verblind doordat je zo graag je boek op de markt wilt brengen
Het is een grote valkuil omdat je daardoor geneigd bent om te snel actie te ondernemen. Bekijk reviews van het betreffende bedrijf, vraag andere auteurs waar zij tevreden over zijn en hoe zij hun boek zelf hebben uitgegeven. Vaak vind je via social media ook handig tips, er zijn tal van groepen die je op weg kunnen helpen.
Wil je liever weinig kosten maken?
Boekfunding biedt tal van diensten aan als advisering en begeleiding op maat voor beginnende auteurs. We helpen je met het uitgeefproces én de financiering van je boek. We hebben alles in huis voor auteurs die zelf een kwalitatief goed boek willen uitgeven zonder onnodige extra kosten.