Wist jij dat je een boek op verschillende manieren kunt uitgeven?

16 februari 2022

Je hebt een idee om een boek te schrijven of je hebt een manuscript klaar. Wat nu? Hoe geef je dit boek uit? Waar moet je beginnen en welke mogelijkheden zijn er?

Ooit was het leven van een beginnend auteur in boekenland simpel, je stuurde je manuscript naar verschillende uitgevers. Als de uitgever iets zag in je manuscript, dan bracht hij je boek uit. Je kreeg een contract voorgeschoteld waarbij de uitgever alle kosten voor het publiceren van je boek voor zijn rekening nam en jij kreeg een klein percentage van de verkoopprijs, rond de 8 tot 10 procent. Deze in de volksmond traditionele uitgeverijen zijn steeds kritischer met het uitgeven van ingestuurde manuscripten. Sterker nog, veel uitgeverijen weigeren manuscripten. De kans dat uitgeverijen jouw manuscript omarmen, is minimaal. Ze krijgen namelijk te veel manuscripten aangeboden. Het zijn er zoveel dat de uitgevers dit gewoonweg niet kunnen verwerken.

Gelukkig zijn er alternatieven om je boek uit te geven. Hieronder schetsen wij de twee belangrijkste en meest voorkomende mogelijkheden om jouw meesterwerk uit te geven:

Selfpublishing. Dit betekent dat jij zelf je boek uitgeeft met een oplage van enkele stuks of oplages van bestsellerformaat. Er zijn voorbeelden van succesvolle selfpublishing bestsellers, zoals Tommy Wieringa en Paulien Cornelisse. Het nadeel van selfpublishing is dat je alles zelf moet doen, zoals een passende redacteur, een corrector en een geschikte drukkerij zoeken. Je moet een ISBN-nummer aanvragen, zodat je boek bij het Centraal Boekhuis beschikbaar is en boekhandels je boek kunnen kopen. Je moet het leuk vinden om in dit doolhof keuzes te maken, naast alle kosten die dit met zich meebrengt. Als je midden in een schrijfproces zit, kan dit enorm afleiden.

 

De faciliterende uitgeverij. De naam zegt het al, faciliteren betekent ondersteuning bieden door hulp en voorzieningen aan te bieden. In het kort het ‘mogelijk maken’. Jij hebt een manuscript of een idee om een boek te schrijven en de faciliterende uitgeverij helpt jou om je boek te publiceren. Je krijgt een contract, waarbij jij het grootste percentage van de verkoopprijs van het boek krijgt (85% – 95%). De faciliterende uitgeverij kan een compleet dienstenpakket aanbieden, zoals de marketing verzorgen als het boek beschikbaar is, je boek drukken, de cover ontwerpen, een ISBN-nummer aanvragen, advies geven tijdens het schrijven en nog veel meer.

Dit betekent wel dat de faciliterende uitgeverij deze kosten bij jou in rekening brengt. Hoe meer diensten jij afneemt bij de faciliterende uitgeverij hoe kostbaarder het is. Denk aan bedragen vanaf € 5.000, afhankelijk van de kwaliteit van jouw boek. Wens je een harde kaft en dikker papier, dan is de prijs hoger. Alles wat jij in je hoofd hebt, kan een faciliterende uitgeverij voor je uitrekenen en regelen. Maar hoe financier je dat? Lukt het je niet om dit zelf te bekostigen? Dan kun je bijvoorbeeld denken aan crowdfunding. Crowdfunding voor mijn boek? Ja, Boekfunding, het crowdfundplatform voor boeken maakt dit mogelijk.

Samen met Boekfunding financiert (‘fund’) jij jouw boek met behulp van het lezerspubliek (de ‘crowd’). Dit betekent dat jij samen met ons een groep mensen betrekt bij jouw project. Jij inspireert en motiveert hen zo dat zij jou willen steunen in de vorm van een financiële bijdrage. Hoe je dat doet en welke stappen je dient te ondernemen, lees je op de website van boekfunding.webheld.nl.

Andere berichten

Meld je aan voor de Boekfunding update

Wij sturen 2 keer per maand een update met nieuwtjes en vermaak.
Elke drie maanden verloten wij een boekenpakket met 5 boeken onder de nieuwe leden.

Voornaam

E-mailadres


Ik ontvang 2 keer per maand de updates van boekfunding, waarvan ik me op ieder moment kan afmelden
Ik heb het privacy reglement hier gelezen