https://youtu.be/KdlOCWliLRE
Nog 20 dagen te gaan.
24%
€ 3.067,20 opgehaald
€ 12.535,00 doel

‘Kracht van de spotlights’

Door: Rozanne van Heiningen

Er is veel over de Moulin Rouge geschreven en gemaakt (films en nu ook een musical in Utrecht), maar hoe het er werkelijk achter de schermen aan toe gaat, kun je in mijn boek lezen. Gedurende drie jaar heb ik met veel plezier bij de Moulin Rouge gewerkt, terwijl ik in Parijs woonde en ik heb er veel spannende avonturen beleefd. Als het mogelijk was, zou ik het zo overdoen.

In mijn boek beschrijf ik flashbacks uit mijn ongelukkige kindertijd. Door te dansen in grote shows in de spotlights van de Moulin Rouge en door te vergeven, heb ik de angsten uit mijn jeugd overwonnen. Angsten waar dagelijks nog kinderen en volwassenen onder lijden. Het is mijn missie om samen met anderen een betere wereld te creëren, waar taboes worden doorbroken. Het belang om dit project te laten slagen is dan ook groot. Ik kan dit niet alleen. Ik heb jou nodig om dit project te laten slagen voor een betere toekomst voor onze kinderen en voor ons, volwassenen.

Na het schrijven van dit verhaal wil ik lezingen over dit onderwerp geven en een programma voor kinderen samenstellen met een poppenspel en lichaamsbeweging. Vrouwen en kinderen die in landen wonen waar ze nu geld verdienen met het verkopen van hun lichaam gaan deze poppen maken. Met het produceren van de poppen verdienen ze genoeg geld om van de straat te blijven. Een duidelijke win-winsituatie. Daarom is dit project zo ontzettend belangrijk, het moet van de grond komen.

Eerste stukje (proloog) uit mijn boek:

Ik kijk voorzichtig door de spleet van het gordijn. De zaal is vol, opgewonden gezichten staren naar het podium. Achterin klinkt het geluid van een ploppende champagnefles. Een oudere heer probeert zijn kriebelhoest te onderdrukken met een slok champagne.
Stofdeeltjes spelen voor de felle lampen. Onder het geroezemoes uit voel ik de spanning in de zaal. Dan komt de muziek luid uit de speakers. Het is zover.

Nog voor ik op moet, voel ik het zweet langs mijn slapen lopen. Met trillende benen beweeg ik me over het podium. Mijn hart bonkt in mijn keel, ik krijg bijna geen lucht meer. De misselijkheid die ik al had voordat ik opging, wordt er niet minder op.

Op het enorme toneel verdwijn ik tussen een wirwar van dansers. De muziek schettert als een verre echo in mijn oren. Het publiek lijkt te verdwijnen, ik kijk in een zwart gat. Ik zou willen dat ik er niet meer was, dat ik kon verdwijnen…

Het geluid van schreeuwende kinderen in mijn klas doet pijn aan mijn oren. Ik ben stil. Ze laten me links liggen, ze vinden me raar. Ik zeg gekke dingen, ik doe gekke dingen. Ik laat bijvoorbeeld zien hoe lenig ik ben. Zo loop ik op handen en voeten als een ezeltje over het schoolplein, maar dan wel met mijn buik en gezicht naar de wolken. Ik vind dat grappig om te doen, maar de andere kinderen vinden het maar raar. 

Wanneer de les begint, voel ik me angstig en mijn buik doet pijn. De juf begint met Nederlands. Ik duik ineen en schuif met mijn billen op de stoel, nog net niet zover dat ik er vanaf glijd.

Dan kijkt de juf mij aan en zegt: ‘Rozanne, jij mag het eerste stukje lezen.’

Ik kijk naar de tekst die ik moet voorlezen, maar de letters lijken van het papier te verdwijnen. Het is zwart voor mijn ogen. Aarzelend komt er dan toch wat uit mijn mond. Terwijl ik voorlees, gniffelen de andere kinderen. Blijkbaar heb ik sommige woorden omgedraaid, ben ik andere woorden vergeten en heb ik niet de woorden gezegd die ik zou moeten zeggen.

‘Stop maar, Rozanne. Ik wil echt dat je meer gaat oefenen met lezen’, reageert de juf met spot in haar stem.

Mijn wangen gloeien en ik blijf naar het papier staren alsof ik niet heb gehoord wat de juf zei. Ik zou willen dat ik er niet meer was, dat ik kon verdwijnen.

Steun dit project
Synopsis
Biografie
Updates
Reacties

Synopsis

Rozanne werkt in de Moulin Rouge. Zij beschrijft hoe het is om daar als danseres te werken en te leven in een grote stad als Parijs. Het werk waarbij ze zich helemaal moet geven is door seksueel misbruik in haar vroege jeugd niet makkelijk.

Belangrijkste thema’s: showgirl, onzekerheid, seksueel misbruik, innerlijke kracht, liefde en vergeving.

Totaal aantal woorden: ongeveer 90980 plus veel fotomateriaal van oa de Moulin Rouge

Rozanne is de zenuwslopende audities om bij een moderne dansgroep te komen zat. Daarom is ze blij dat ze als een van de weinige Nederlandse danseressen is aangenomen in het wereldberoemde Cabaret Bal Du Moulin Rouge in Parijs. Ze heeft eindelijk vastigheid door haar baan als Moulin Rouge danseres.

Is het wel een goede keuze geweest? Deze showwereld waar ze in belandt zit vol jaloezie, valse vriendelijkheid, foute mannen en eenzaamheid. Dan heeft ze ook nog een ander groot probleem. Ze danst dan wel in dit beroemde cabaret, maar ze heeft nog steeds veel last van haar ziekelijke onzekerheid die is ontstaan door incest met haar oudere broer in haar kindertijd.

In Parijs krijgt ze al snel een relatie met haar bovenbuurman. Hij blijkt misbruikt te zijn door zijn moeder. Hij heeft perverse gedachten over seksualiteit en behandelt haar regelmatig als een stuk vuil. Maar hoe langer ze als Moulin Rouge danseres danst, hoe krachtiger ze zich voelt. De spotlights geven haar moed en zelfvertrouwen. Uiteindelijk komt ze tot het inzicht waarbij ze haar broer kan vergeven (en ook haarzelf).

Het onderliggende thema wordt gekenmerkt door wat seksueel misbruik met een mensen leven doet. Waar komt het eigenlijk vandaan (hoe is het ontstaan?)? Hoe zouden we het kunnen oplossen. Mijn grote boodschap in mijn boek is het vergeven van mezelf en de ‘dader’ vanuit liefde voor mijn bestaan en dat van de ander.

Ik voel het als mijn grote missie om hiermee naar buiten te komen; niet als slachtoffer, maar als de krachtige persoon die ik in wezen ben. Het taboe rond seksualiteit en seksueel misbruik doorbreken door in dialoog met de ander te gaan.

Personen:

hoofdpersoon:

Rozanne van Heiningen. Haar streven is vrijheid in haar eigen persoonlijkheid, het hebben van bestaansrecht en datgene doen wat ze diep van binnen wil doen, zonder dat angst haar belemmert. Het conflict zit in haar eigen geest die haar constant klein houdt, die zegt dat ze niets kan, dat ze stom is enz. Haar omgeving bevestigt dit (in haar ogen), waardoor ze cirkeltjes blijft ronddwalen in haar eigen negatieve spiraal. Bijna tot zelfvernietiging.

Gijs, oudere broer van Rozanne, hij die haar seksueel misbruikt

Xavier, haar bovenbuurman en vriend in Parijs, misbruikt door zijn moeder. Zeer gefrustreerd, bijna autistisch in zijn doen en laten. Gek op motorsport. Wil de beste in zijn vakgebied zijn (reclame).

Sandy, ook een Nederlandse danseres. Zij is een van de weinige vriendinnen van Rozanne in haar tijd bij de Moulin Rouge. Haar hondje is haar alles. De Moulin Rouge is voor Sandy gewoon werk.

Svetlana, soliste, mooie danseres uit Rusland, heeft contacten met de maffia. Haar streven is om beroemd te worden.

Vera, vriendin van het Lido. Zij behoed Rozanne voor het maken van fouten die haar leven alleen maar erger zouden maken.

Opbouw:

Vorm: Het verhaal wordt vanuit de eerste persoon verteld.

De structuur:  ik hanteer een chronologische vertelstructuur waarbij de hoofdlijn van het verhaal zich afspeelt in de tijd dat ik Parijs woon en in de Moulin Rouge dans, dit wordt afgewisseld met flashbacks vanaf mijn vroege jeugd.

De nadruk van mijn verhaal ligt niet zozeer op het misbruik, maar eerder op de gevolgen van misbruik in een mensenleven. Dat ik, ondanks het grote trauma, de kracht uiteindelijk in mezelf terug heb gevonden.

Het genre is een romantische autobiografie

Missie: Met mijn boek wil ik je laten ervaren hoe het is om in een grote bereomde show te dansen en wat de inpact van seksueel misbruik is. Ik wil zeker geen gerechtigheid, maar onderzoeken waar misbruik vandaan komt en wat we, in mijn ogen, eventueel aan verminderen van seksueel misbruik kunnen doen.

Met dit boek als basis, wil ik lezingen geven over mijn ervaringen in Parijs, over de ideeën die ik heb rondom seksualiteit, het (nog steeds) taboe rondom seksualiteit doorbreken en met het publiek in dialoog gaan. Ik zie veel mogelijkheden om mijn missie te laten slagen.

Biografie

Wie is Rozanne van Heiningen?

Rozanne van Heiningen, dansdocente en poppenspeelster. Ze is alleenstaande moeder van een dochter. Ze danste drie jaar in de Moulin Rouge en in andere grote shows. Ze heeft een eigen bedrijf, Roos Dansverhalen, waar ze dans en poppenspel combineert voor het jonge kind. Daarnaast werkt ze in een natuurvoedingswinkel in de Odin en is fitnesscoach.

Na een leven vol uitdagingen met vallen en opstaan, opnieuw vallen en weer opstaan, ben ik gekomen tot dit boek: ‘Kracht van de Spotlights’.

Mijn moeilijk jeugd leidde er gedurende een lange periode toe dat ik mezelf niet waardevol vond, waarbij ik geloofde dat ik beter af was als ik er niet meer zou zijn. Gelukkig bedacht ik me al vroeg dat, als ik zou verdwijnen van deze aarde, ik waarschijnlijk in een volgend leven tegen dezelfde obstakels aan zou lopen, totdat ik ze zou overwinnen.
Ik had mijn hele leven gedanst en ging uiteindelijk naar de Rotterdamse Dansacademie (tegenwoordig Codarts), die ik na vijf jaar met m’n diploma op mijn zak verliet. Na diverse werkervaringen kwam ik bij de Moulin Rouge terecht

Na drie jaar in Parijs te hebben gewoond en gedanst, ben ik – wederom voor de dans – naar Mallorca verhuisd. Eenmaal terug in Nederland raakte ik na een tijdje zwanger en beviel ik van mijn dochter. Ook startte ik mijn eigen bedrijf: ‘Roos Dansverhalen’.
Door het moederschap, het opzetten van mijn eigen bedrijf, en de diverse therapieën die ik volgde kon ik door al mijn ervaringen het waarom en het grote plaatje in mijn leven zien. Ik besefte dat al deze gebeurtenissen hadden plaatsgevonden om mij mijn levensmissie te laten inzien en om deze onder andere door middel van dit boek uit te dragen.

Het was een zeer individueel proces: besluiten dat ik met mijn verhaal naar buiten wilde komen, evenals het schrijven zelf. Ik wil namelijk niet rancuneus zijn, en niemand kwetsen.
Ik hoop dat je mijn verhaal als een roman zult leze, die je zal raken, je zal doen lachen en die je misschien ook wel boos zal maken.

Gedichtje van mij:

Vergeving is de grootste genezer

Liefde verbindt

Liefde voor jezelf en je medemens,

Hoeveel pijn deze ook heeft veroorzaakt

Hoeveel open wonden deze ook heeft achtergelaten

Wanneer je uit je drama kunt stappen

Kan je de schoonheid van het leven zien

Vergeven

Rozanne 2024

 

 

Updates

Deze auteur heeft nog geen updates geplaatst.

Reacties

Nog geen reacties

Meld je aan voor de Boekfunding update

Wij sturen 2 keer per maand een update met nieuwtjes en vermaak.
Elke drie maanden verloten wij een boekenpakket met 5 boeken onder de nieuwe leden.

Voornaam

E-mailadres


Ik ontvang 2 keer per maand de updates van boekfunding, waarvan ik me op ieder moment kan afmelden
Ik heb het privacy reglement hier gelezen